Miercuri este a doua zi de audiere în comisiile parlamentare ale miniștrilor propuși în Guvernul Cîțu.
Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, a fost audiată, miercuri, aproape două ore, la finalul cărora a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Acesta a primit 11 voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Discuţiile au fost aprinse, iar aleșii s-au certat unii cu alții, şi-au tăiat microfoanele și au bătut cu pumnii în mese. De data aceasta, Violeta Alexandru a fost scutită de replicile tăioase ale Liei Olguţa Vasilescu, fiindcă a lipsit. Dar colegul social-democrat Adrian Solomon a fost vârf de lance împotriva sa.
„Dacă nu lucrezi în economic și nu primești bani de la Soros, nu contezi la fel de mult? Ați distrus sistemul public. Dacă nu lucrezi în economie şi nu primeşti bani de la Soros ca să plăteşti salariile este ilegal? Spuneţi doamnă? Aţi distrus instituţii ale statului prin IPP”, a spus Adrian Solomon, pe care Violeta Alexandru l-a acuzat că face declarații politice.
Împotriva Violetei Alexandru au votat şi Florina Presadă şi Cristian Seidler, de la USR.
Ionuţ Stroe, propus la Tineret şi Sport, a primit aviz pozitiv pentru funcția de ministru, după audieri de aproape o oră în comisiile din Parlament. La auderile miniștrilor propuși în Guvernul Ludovic Orban 2, Stroe primise aviz negativ.
Ionuţ Stroe a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, pentru funcția de ministru al Sportului.
Parlamentarii s-au răzgândit în privinţa lui Stroe, care a fost avizat negativ în urmă cu o lună, la audierile pentru învestirea Guvernului Orban 2.
Lucian Bode, ministrul propus la Transporturi, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de transporturi din Parlament, după o oră și jumătate de audieri.
UDMR l-a susţinut pe Lucian Bode, în timp ce membrii USR din comisie s-au abţinut de la vot.
Pe 19 februarie, Lucian Bode era avizat negativ pentru Guvernul Orban 2, de aceeaşi comisie.
Lucian Heiuș propus la Finanțe, Cătălin Predoiu propus la Justiție și Ion Ștefan – Dezvoltare, au primit avize negative în comisii.
Avizele comisiilor parlamentare de specialitate nu sunt obligatorii. Data votului final în plenul reunit pentru învestirea Guvernului Cîțu urmează să fie stabilită, săptămâna viitoare, într-o nouă ședință a conducerii Parlamentului.
Singura schimbare în Guvernul Cîţu este la Ministerul Finanţelor. PNL l-a propus pe Lucian Heiuş, deputat PNL de Hunedoara, membru în Comisia de Buget-Finanţe şi vicelider al grupului liberalilor din Camera Deputaţilor.
– ora 10.00 Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură
– ora 11.00 Lucian Bode, propus la Transporturi
– ora 12.00 Victor Costache, propus la Sănătate
– ora 13.00 Ionuţ Stroe, propus la Sport
– ora 14.00 Monica Anisie, propus la Educaţie
– ora 15.00 Violeta Alexandru, propus la Muncă
– ora 10.00 Bogdan Aurescu, propus la Externe
– ora 11.00 Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene
– ora 12.00 Virgil Popescu, propus la Economie
– ora 13.00 Marcel Vela, propus la Interne.
PSD va asigura cvorumul în plenul reunit, însă va vota „împotriva” învestirii Cabinetului Cîțu, a anunțat Marcel Ciolacu.
De asemenea, liderul PMP Eugen Tomac a anunțat, marți, că partidul pe care îl conduce a decis, în urma negocierilor, să voteze Guvernul Cîțu. El a spus că dorește ca România să aibă un Executiv stabil, cât mai curând posibil.
Ludovic Orban a spus că există discuții cu partidele parlamentare în vederea formării unei majorități în Legislativ, întrebat despre votul pentru învestirea noului Executiv.
Totodată, premierul desemnat Florin Cîțu a scris, pe Facebook, că mandatul său este foarte clar și anume „formarea unei majorități parlamentare cât mai repede. (…) Știu că se poate!” .